Zamów kapustę kiszoną w worku foliowym.
Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – dlaczego warto jeść?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie pokarmów. Cienko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy podkreślić, że w kapuście kiszonej jest wiele substancji niezbędnych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B1). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi potasu, żelaza czy probiotyków. Równocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, w związku z tym poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kwaszona kapusta – w dodatkach i w pierogach
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Niegotowaną z reguły spożywa się ją jako surówkę z cebulą oraz tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również produkt, który znakomicie harmonizuje z borowikami i mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
Generalnie każda babcia ma własny przepis na kiszoną kapustę, aczkolwiek obecnie okazjonalnie zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w małych oraz większych pojemniczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]