Szukasz soli himalajskiej? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to składnik niezbędny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je w gastronomii?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podbija smak posiłków. Chociaż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, m.in. selen, wapń czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i cynku
Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią żelaza, potasu czy wapnia, a więc składników koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]