Zamów sok z kapusty kiszonej na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają też inne, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, kefir albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy konieczne dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to także skarbnica witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]