staropolski żurek

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje pragnienie natychmiastowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane w czasie obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały to nie żurek – co wyróżnia te dania?

Gdy zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi głównych różnic między tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej należy zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne smaki oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów i jarzyn. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup wymienia się trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Bazę na żurek albo barszcz biały można kupić

Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych przeczytać można dziesiątki przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chrapka np. na żur najdzie was niespodziewanie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przyrządzimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]