Skieruj się tutaj, aby kupić sok z kiszonek.
Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. W ostatnich latach jednakże notorycznie wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – czy należy go regularnie spożywać
Bodaj każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest kwaśny, ale bardzo zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także liczne minerały, jak np. żelazo, fosfor oraz wapń. Wielu ludzi może mieć trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go regularnie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się także anemikom. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się pić około 250 ml soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków jest jednakowo prozdrowotny!
Innym popularnym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a jednocześnie poprawia koncentrację. Pomimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, a także kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie masz czasu, by przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki trzeba magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]