Zobacz, gdzie zamówić barszcz czerwony z butelki, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii bądź hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna
Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieznacznie słodkawy aromat powoduje, iż doskonale łączy się on z różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem lub grzybami, inni przedkładają plastry kiełbasy, ziemniaki i jajko. Barszcz czerwony to znakomite danie na obiad, lecz też smakowita przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwony, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, a także sporo żelaza, przez co zaleca się go anemikom. Natomiast z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak
Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, aby podkreślić naturalną słodkość buraka, inni kochają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym ma więcej ważnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać samodzielnie, lecz proces fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]