Dekoracje szwedzkiego stołu na Sylwestra

Szwedzki stół to nie lada gratka dla wielbicieli oryginalnie podanych smakołyków i jedzenia w ogóle. Na przyjęciu urządzonym w takiej formie, można podejść i stworzyć na swoim talerzu dowolną kombinację pożywienia. Sami, więc decydujemy, co będziemy spożywać i jak a w dużej mierze wpływ na to ma wygląd przygotowanych potraw. Kierujemy się pod tym względem własnymi wypróbowanymi smakami, ale też tym jak prezentują się rozmaite przekąski.

Taki sposób urządzenia przyjęcia jest idealny, jeśli chcemy zorganizować Sylwestra tak w domu jak i w wynajętym lokalu. Jest to impreza rozpoczynająca się zwykle wieczorem lub późnym popołudniem, całonocna i trwająca do białego rana, toteż ważne, aby zgromadzeni goście mieli pod ręką różnego rodzaju przekąski, jeśli tylko poczują ochotę na nie. Jeśli urządzamy szwedzki stół w domu dajemy swoim gościom swobodę wyboru, ale też niejako są oni zmuszeni do samoobsługi. Wynagrodzi im to sposób podania smakołyków.

A naprawdę pomysłów jak przygotować zakąski, aby były smaczne i jednocześnie stanowiły kuszącą dekorację jest mnóstwo. Można pokusić się o własną inwencję jak też skorzystać ze sprawdzonych i dobrze znanych metod dekoracji stołu szwedzkiego. Ma być on przede wszystkim wielobarwny niczym stół na Wielkanoc czy Boże Narodzenie no i przede wszystkim obfitować w jedzenie różnego rodzaju.

Jego głównym znakiem rozpoznawczym jest bogate menu podane w eleganckiej formie. Niemniej jednak liczy się również nakrycie stołu. W restauracjach oraz innych lokalach tego typu, podczas przyjęć i imprez takich jak choćby Sylwester, stół jest przybrany w gustowny obrus oraz inne zdobne dodatki. Mogą to być upiększające szarfy z organzy lub tiulu oraz dekoracje kwiatowe. Dobrze jest wprowadzić mały kontrast, gdzie posiłki są przyozdobione ożywiającą kolorystycznie zielenią.

Dopełnienie stanowić będą elementy zastawy półmiski, kociołki wypełnione aromatyczną i pyszną zawartością, misy z owocami i salaterki z sałatkami. Każdy najdrobniejszy element pojawiający się na szwedzkim stole, ma swój urok, prezencję, bowiem nic tam nie zostaje położone przypadkiem i byle jak. Każdy kucharz czy też pani domu dba z największą pieczołowitością, aby każde danie miało swój oryginalny i niepowtarzalny wygląd.